רעיון טוב - מידע עסקי שניתן לשאוב ממסמכי פטנטים

מידע עסקי שניתן לשאוב ממסמכי פטנטים

מידע עסקי שניתן לשאוב ממסמכי פטנטים

פטנטים נתפסים בדרך כלל בתור מסמכים עם פירוט טכני, שרטוטים וכתבי טענות המתארים את הפטנט או ההמצאה. מסמכי פטנטים באים למלא את הצורך להגן על הרעיון/המוצר/ההמצאה ומתפרסמים על ידי משרדי הפטנטים ורשויות הפטנטים ברחבי העולם כדי לשרת את חוק הפטנטים שעל פיו לא ניתן לאשר פטנט לרעיון זהה ושפטנטים יינתנו לרעיונות מקוריים בלבד שלא פורסמו בעבר אם בצורה של מאמר, פטנט, או כל פרסום אחר.

כשניגשים למאגרי פטנטים כדי לבצע חיפוש, המטרה הראשונית היא לאתר פטנטים בנושא ספציפי כדי לדעת האם הרעיון החדשני כבר קיים.

אך קיים גם פן נוסף שדרכו ניתן לשאוב מידע עסקי רב מתוך מסמכי הפטנטים. אביא כאן כמה דוגמאות לתרומתם של פטנטים בצד העסקי...

מסמכי הפטנטים כוללים את שם החברה שהגישה את הפטנט למשרד הפטנטים וכך ניתן להשיג חתך של שמות החברות שהגישו פטנטים בנושאים מסויימים וגם לדעת מיהם השחקנים הגדולים בשוק באותם התחומים. בדרך כלל חברות שנתפסות כמצליחות מבחינה עסקית בשוק העולמי, הן גם בעלות מס' הפטנטים הרב ביותר באותו התחום. אם ניקח לדוגמה את י.ב.מ זוהי חברה מובילה מבחינה עסקית בשוק העולמי של חומרה ותוכנה של מחשבים במקביל-בשוק הפטנטים זוהי החברה שהגישה מס' שיא של פטנטים, ומדי שנה מובילה בראש הרשימה של הגשות פטנטים בארצות הברית. גם חברת מיקרוסופט היא בין המובילות ברישום פטנטים, וגם כידוע מובילה בתחום העסקי בנושא של תוכנות מחשבים ומערכות הפעלה.

מתוך מסמכי הפטנטים ניתן לדלות את רשימת המתחרים שלנו בנושא שמעניין אותנו, ומתוך ציטוטי פטנטים (דהיינו פטנטים שציטטו או צוטטו ע'י פטנטים אחרים) נוכל לדעת מי 'מעתיק' ממי ואת רשימת הרפרנסים והחברות המצוטטות בפטנטים. כך נוכל למעשה לבצע 'מיפוי' מתחרים וגם שמות פוטנציאליים של חברות שנרצה בעתיד למכור להן שימוש בטכנולוגיה שלנו.
גם אם יש לנו כבר מוצר מוגמר שנרצה להשיק במדינה מסויימת, עדיין נוכל לדלות מתוך מסמכי הפטנטים שמות של חברות שייתכן שיש להן פטנט או פטנטים דומים כדי שנימנע מהפרת הפטנטים שלהם כשנשיק את המוצר שלנו באותה מדינה.
מידע עסקי נוסף נדרש כאשר מתכננים מיזוג או רכישה של חברה אחרת חשוב לבדוק ולבצע מעקב על הפטנטים של אותה חברה כגון: מה הסטטוס של הפטנטים, האם הפטנטים 'מתוחזקים' כראוי והאם משלמים את החידוש שלהם, האם הפטנטים רשומים במדינות שהן היעד השיווקי שלנו, האם הפטנטים אכן בבעלותה של אותה חברה, ועוד.

דרך נוספת להערכת שוויה של חברה או סקר שמדרג את ערך הקניין הרוחני של חברות הוא מס' הפעמים שאותו פטנט מצוטט על ידי פטנטים אחרים שהוגשו אחריו. חברות מידע גדולות מבצעות סקרים כאלה כיום, על פי הפרמטר הזה והתוצאות תמיד מעניינות.

במסמכי הפטנטים מצויינים גם תאריכים כגון: תאריך הגשה, תאריך פרסום, ותאריך קיבול הפטנטים. ניתן לבצע חתך לפי שנים ולראות את השינויים בכמויות מספרי הפטנטים שהוגשו בכל שנה. כמו כן, מצויינים במסמכי הפטנטים שמות המדינות שמהן הוגשו הפטנטים וכך ניתן ליצור חתך של הגשות לפטנטים לפי מדינה.

מערכת הפטנטים באה להגן על רעיון מסוים בארץ מסוימת כנגד ייצור, מכירה והפצה ללא רשות. מאידך, המידע הפטנטי אינו מוגבל באזור כל אחד בעולם יכול ללמוד מהמידע שפורסם במסמך הפטנט. מסמך הפטנט מתפרסם בדרך כלל 18 חודשים לאחר שהוגש ומכיל את כל הפרטים של ההמצאה. לדוגמה: ניתן לקבל מידע משפטי שנגזר מתוך תביעות הפטנט – שהן שורת 'הצהרות' המגדירות את גבולות ההגנה המבוקשות עבור הפטנט. המכיל גם את סטטוס הפטנט בהווה, ניתן לקבל גם מידע עסקי מתוך הפרטים הביבליוגרפים של מסמך הפטנט כגון: שם המגיש (חברה או אדם פרטי), תאריך ההגשה, הארץ שבה הוגש, והתאריך. המידע הטכני שבפטנט נמצא בתיאור-תיאור מפורט של טכנולוגיות ידועות אחרות והבעיות הקשורות אליהן, וכיצד הטכנולוגיה החדשה שבפטנט באה לפתור את אותן בעיות.

ציטוטים-מסמך הפטנט מצטט מאמרים או פרסומים נוספים שרלבנטים לנושא וקשורים לטכנולוגיה המתוארת בפטנט.